Nästan var tredje person drabbar av åderbråck eller ådernät, men siffran kan också vara högre än så. Det är en vanlig åkomma som inte är farlig, men det kan vara obehagligt och är mest en kosmetisk sak. På samma sätt är det med åderbråck.

För den som vill bli av med synliga ådror finns ådernät behandling att tillgå. Det kostar endel, men är väl värt det för den som vill bli av med sina ådernät och dessutom att råd att utför behandlingen. Men bra att veta är att varken ådernät eller åderbråck är farligt. 

Åderbråck och ådernät besläktat

Skillnaden är egentligen inte så stor. Åderbråck är när blodkärlen vidgas och blir bredare, skriver Vårdguiden på sin sajt. Ådernät är besläktat med åderbråck men då syns ådrorna som ett nät istället. Både åderbråck och ådernät kan utlösas av graviditet, stående jobb, arv och annat. Det ä vanligare hos kvinnor än hos män. Synliga ådror är en kosmetisk sak, men det kan också vara jobbigt eftersom benen kan bli tunga, svullna och smärta. Därför är det extra viktigt att genomgå behandling om man har smärtsamma symptom. Det är ingen man ska behöva leva med och många drabbas hårt psykiskt.

”Jag kände mig begränsad i vad jag kunde ha på mig. Jag valde ­alltid kjol- och shortslängd med tanke på att täcka ådernätet” säger drabbade Malin, till Expressen.

Att undvika åderbråck och ådernät

Men hur gör man då för att undvika att drabbas av det, eller att få fler för den delen? I en artikel från Modette kan man läsa om att man ska undvika tajta kläder som stoppar upp blodflödet i kroppen. Men det finns andra saker att göra. Undvik stående arbete, bruka stödstrumpor, kontrollera vikten, rör mycket på dig, sitt med benen högt ofta.