En av årets största skönhetstrender spås bli produkter som innehåller aktivt kol. Trend eller ej så är det en ingrediens som kan användas till mycket.

Aktivt kol i pillerformAktivt kol är en av de mer mångsidiga produkter som man kan hitta i handeln. Den som gör en googling finner snabbt att det bl.a. kan användas för att rena alkoholhaltiga drycker, som vin eller öl. Av denna anledning är det populärt att använda bland hembryggare. Kolet absorberar gifter, kreosoter, tungmetaller, oljor och ämnen som påverkar lukt och smak, och tar upp dem i sina porer. Sedan kan det inte släppa ifrån sig gifterna, utan de hålls inkapslade i kolet. Aktivt kol används inte bara till att rena alkohol, utan även många andra typer av vätskor. Det kan t.ex. användas för att rena vatten som är för smutsigt för att drickas. I Kina har man renat viktiga floder från giftiga utsläpp med hjälp av aktivt kol.

Eftersom aktivt kol har en förmåga att absorbera orenheter – upp till 100 gånger sin vikt – är det en vanlig ingrediens i ansiktsmasker och andra rengöringsprodukter. Och vanligare kommer det troligen att bli under året som kommer. Ansiktsmasker med aktivt kol passar alla hudtyper, och har man fet eller oljig hy drar kolet till sig överflödig talg från huden.

Detox med aktivt kol

Det är också populärt att använda aktivt kol för att göra en detox. Det finns tabletter med aktivt kol att köpa, bl.a. på apotek. De kan ge förstoppning, så man ska inte ta för många. Å andra sidan är de av denna anledning populära mot turistdiarré och många andra magproblem. Vissa hävdar att tabletterna också hjälper mot gifter som man får i sig dagligen via maten, exempelvis rester av bekämpningsmedel, och minskar förekomsten av gaser i magen och tarmarna.

Tänk på att vissa mediciner innehåller ämnen som i större mängd kan vara giftiga. Därför bör du inte ta aktivt kol samtidigt som mediciner, eftersom det kan förta effekten av läkemedlet.