Citrus är en mångsidig fruktsort som man kan använda både till städning och matlagning. I gruppen citrusfrukter ingår bland annat citron, lime, Yuzu, Pomelo, småcitrus, Sweetie, grapefrukt och apelsin. Något som de alla har gemensamt är att de har en syrlig smak.

Det finns många fördelar med Citrus då den både kan förbättra din hälsa samt bidra till ett fräschare hem. Tidigare var det populärt att använda pressad citrus i dryck och när man bakar då citrus innehåller C-vitamin. Idag finns det oändligt med användningsområden för citrus.

”Det är jättenyttigt att äta mycket citrusfrukter för en god hälsa. Bäst är det att blanda, varva citroner med apelsin, grapefrukt och lime, säger Magnus Nylander.” – källa

Citrusfrukter i köket

Hälsofördelarna med dessa färgglada frukter är många. En av de kändaste fördelarna är att citrus är proppfullt av antioxidanter som skyddar kroppens celler. Bland annat så är Citrusfrukter anti-inflammatoriska och de kan även minska ditt sötsug. Man kan använda såväl saften som skalet. Själva saften kan man lätt komma åt genom att använda en citruspress. Det finns ett brett utbud av citruspress i olika prisklasser och storlekar. Några exempel på citrus i matlagning är dressing och marinader eller varför inte grytor. Vatten med citrusfrukter i är även ett smart tips för de som inte gillar vatten.

Städa med citrusfrukter

Det många inte tänker på är att Citrus passar lika bra i badrummet som i köket. Citrusfrukter är utmärkta som städmedel då de kan använda dem till att avlägsna fett kring spisplattor eller i ugnen. Du kan även gnugga en halv citronskiva på kranar och diskbänkar som är rostfria. Det går också att använda en hemmagjord spray med citronsaft och olivolja på trämöbler. Möjligheterna är oändliga med citrusfrukter!