Vad krävs för att hålla sig frisk och hur kan du hjälpa till att motverka att drabbas av olika typer av cancer när du är äldre?

Om du skulle behöva vård eller rådfråga en läkare och sjuksköterska är det skönt att veta att det finns gott om bra vårdcentraler runt om i Sverige. Bland annat dinklinik.se i Göteborg. Men för att hålla doktorn borta, vad brukar krävas mer än ett äpple om dagen?

Håll dig frisk

Hur håller man sig frisk egentligen? Det hela handlar om att leva hälsosamt, ha rätt gener samt att ha en hel del tur på samma gång. Det du själv kan påverka är ditt leverne, alltså din livsstil inkluderande motion, mat och vanor liksom sociala kontakter. Att inte röka eller dricka alkohol är även det två faktorer som hjälper dig på vägen mot ett mer hälsosamt liv, som förhoppningsvis även blir längre.

Motverka förkylningar och virus

Vill du slippa bli förkyld och liknande åkommor många drabbas av en eller flera gånger om året? Då måste du verkligen börja bry dig om din kropp och ditt mående. Det handlar bland annat om att prioritera din sömn. Sömn är viktigt, under hela året, men särskilt viktig när det är bakteriemånader som februari. Sömn gör så att kroppen och hjärnan får återhämta sig och när du sover så aktiveras kroppens immunförsvar, samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar. Ett tips kan vara att försöka lägga dig samma tid varje dag, oavsett om det är helg eller vardag. Börja lägga dig så att du får minst 8 timmars sömn.

Få i dig antioxidanter, mineraler och vitaminer

Andra sätt att hålla dig frisk på är att boosta ditt immunförsvar med frukt, grönsaker, lax, rotfrukter, ägg, nötter och bär. Du behöver nämligen få i dig antioxidanter, mineraler, vitaminer och Omega 3. Skippa snabbmaten och det ljusa brödet, godiset och chipsen när du behöver snabb energi. Satsa i stället på frön, nötter, baljväxter och massor av goda, färgglada grönsaker. De kommer göra dig gott och dessutom ge dig ett stabilt blodsocker. Mer goda råd för att hålla förkylningar borta och dessutom må bättre generellt går det att läsa om här.

Förebygg sjukdomar genom din livsstil

I en artikel i SVT går det bland annat att läsa om hur vart tredje cancerfall går att förebygga med en hälsosam livsstil, enligt ny forskning. Det handlar om kost, träning och hålla en hälsosam vikt genom hela livet:

– Ät en varierad kost och låt frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter ta plats på din tallrik varje dag.

– Begränsa intaget av kaloririka livsmedel som innehåller mycket fett och/eller socker (som godis, snabbmat och bakverk) samt söta drycker som läsk och saft.

– Avstå alkohol eller drick måttligt.

– Välj näringsrika livsmedel istället för kosttillskott.

– Ät högst 500 gram tillagat rött kött per vecka och undvik charkuterier.

– Rör på dig minst 30 min per dag så att pulsen höjs.

– Håll en hälsosam vikt genom livet.

Läs mer om vegetarisk kost här på Vårdguiden 1177, och få många tips och råd.