Torrschampo kan vara din bästa vän, inte minst om du tränar ofta. Men det är viktigt att använda det på rätt sätt, vilket många inte gör.

En gång i tiden var det vanligt med peruker, som pudrades med mjöl. Torrschampo är en modern version av detta puder, som man kan ha stor nytta av. Det gäller framför allt om man lever ett aktivt liv. Med torrschampo är det enkelt att undvika platt och fett hår. De flesta kvinnor har vetat det här i några år, men nu är det också allt fler män som upptäcker detta. För den som tränar ofta är det guld att inte behöva tvätta håret varje dag. Torrschampot, som ibland också kallas hårpuder, suger upp fett och rester av olika stylingprodukter, vilket gör håret renare och dessutom ger det mer volym.

Använd torrschampo på rätt sätt

Torrschampo är ett effektivt sätt att spara tid i vardagen, inte minst eftersom man inte behöver lägga ned tid på att torka håret. Man bör dock låta torrschampot verka innan man kammar ur det. Annars får man inte den avsedda effekten.

Några andra saker att tänka på när man använder torrschampo är:

  • Använder du sprayschampo, vilket är det vanligaste, håll då inte flaskan för nära huvudet. 20 cm är ett lagom avstånd för att undvika dammfläckar i håret.
  • Applicera schampot på hela håret, inte bara på rötterna. Det är genom att schamponera hela håret som man får den schyssta volymen. Lyft på några slingor och strö eller spraya schampo under dem. Gnugga också ordentligt!
  • Glöm inte luggen, men var försiktig med att applicera för mycket där. För mycket volym i luggen gör att den ser sprayad ut, om det nu inte är den effekten man vill åt.
  • Borsta eller kamma ur schampot ordentligt, annars får du en ojämn, pudrig yta.

Det finns dock en risk med att använda torrschampo för ofta. Om allt fett försvinner från hårbotten blir den torr, och man kan få mjäll eller eksem. Dessa effekter kan man dock drabbas av även om man tvättar håret för ofta, skriver Metro. Om man inte kammar ur torrschampot ordentligt, och sedan tillför nytt, kan porerna i hårbotten till slut täppas till, och man kan få finnar eller cystor.

Säkrast är med andra ord att inte använda vare sig torrschampo eller annat schampo för ofta. Varannan dag är nog max.

Applicera torrschampo

Vanligast, och mest lättanvänt, är torrschampo i sprayflaska. Det finns även torrschampo som man strör ned i håret, men det är svårare att applicera korrekt. Är man ny på området är det därför bäst att välja sprayschampo. Gör så här för att applicera det:

  1. Börja med att spraya torrschampo i hårfästet. Du behöver inte spraya länge, men se till att du verkligen sprayar hela hårfästet.
  2. Dela upp håret i sektioner och spraya rötterna. Även här är det viktigt att inte använda för mycket, samtidigt som man sprider produkten i hela håret.
  3. Luta dig framåt och använd fingrarna för att fördela schampot i hela håret. Skaka på håret med fingrarna för att få ut torrschampot i topparna.
  4. Borsta eller kamma ur torrschampot från rötterna till topparna.