Intresset för hårborttagning ökar. Om man vill behålla kroppshåret eller ej är upp till var och en, men vill man vara hårfri till sommaren är laserbehandling bästa vägen att gå. Nedan följer lite tips om vad man ska tänka på och hur det fungerar.

 

Att göra skönhetsingrepp har blivit allt vanligare och hårborttagning är med på listan över de mest populära behandlingarna. Behandlingarna finns att tillgå överallt i landet. Flest salonger finns såklart i storstäderna men utvecklingen börjar ta fart även i mindre städer, och går att nå med kort resväg. För den som vill göra hårborttagning i kalmar finns där en närliggande klinik i Växjö som är enkel att nå. Att göra hårborttagning via laser är den mest effektiva metoden för att bli av med oönskad hårväxt på armar och ben eller intimområden. När man gör hårborttagning via laser eller IPL (intensivt pulserande ljus) leds ljuset och värmen ner i hårrötterna och bränner bort hårsäckarna. Oftast krävs ungefär sex behandlingstillfällen på ungefär 30 minuter, det går snabbt, gör inte ont och man behöver inte heller ha någon utväxt. Allra bäst effekt har metoden på grövre och mörkare hårstrån, men det finns lasermetoder även för den med ljusare fjun som är effektiva.

 

Att tänka på innan man gör en hårborttagning med laser

 

  • Att ha åldern inne. Enligt en artikel i Göteborgsposten kryper intresset för hårborttagning allt lägre ner i åldrarna. Skönhetsbranschen är oreglerad och vem som helst i vilken ålder som helst får egentligen genomgå behandlingarna. Dock rekommenderar Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation en 18-årsgräns. Innan denna ålder kan man dock prova hårborttagningskrämer eller rakning. Har man dock stora problem med hårväxt finns vissa salonger som utför behandlingarna trots åldersgränsen, men de är få.
  • Undersök bakomliggande orsaker. Har man problem med kraftig hårväxt kan det vara annat än gener som ligger till grund. Hormonförändringar i kroppen vid exempelvis puberteten, klimakteriet eller vid graviditet, alternativt hormonella sjukdomar som PCOS kan orsaka kraftigare hårväxt. Man bör därför göra en läkarundersökning för att utesluta dessa orsaker innan en behandling.
  • Kolla upp salongen. Det kan hända att vissa hårborttagningsmetoder inte råder bot på hårväxten. Därför är det av stor vikt att undersöka i förväg om det är möjligt att få pengarna tillbaka vid ej uppnåt resultat.

Övriga hårborttagningsmetoder som fungerar

För den som av någon anledning inte vill eller kan göra en laserbehandling finns det andra vägar att gå. De vanligaste sätten är att använda hemmabehandlingar som pincett, vax, epilator, hårborttagningskräm, rakhyvel eller trådning. Det finns för- och nackdelar med alla typer av hårborttagningsmetoder, och vissa ger ett mer långvarigt resultat än andra. Till exempel kan metoder som pincett eller rakning stimulera hårväxt. Det gäller därför att hålla sig noggrant till just de områden där man har problem, så att andra ytor inte irriteras i onödan och hårborttagningen ger motsatt effekt. En annan metod man kan göra på salong är diatermi. Då avlägsnas hårsäcken via en platinanål som går ner via hårkanalen. Denna behandling utförs var tredje vecka under cirka ett års tid och fungerar på alla typer av hår och pigment. Mer om dessa metoder kan man läsa hos Expressen.