Hälsa inbegriper mer än träning och kost, kolla så att du inte har en könssjukdom och tänk över hur du på ett enkelt sätt kan få en bättre hälsa genom att följa några av de råd som listas.

När det är sommar är det högtid inte bara för rosévin, solbad och grillmat. Det dagas även för könssjukdomar i hettans och ledighetens tid. Om du har haft oskyddat sex kan det vara en god idé att beställa klamydiatest på nätet för att se om du råkat smittats av just klamydia. Andra sjukdomar som kan drabba dig är bland annat gonorré.

 

Så många smittades av gonorré förra året

I en artikel i Expressen går det att läsa mer om gonorré och de vanligaste frågorna som folk undrar kring denna sjukdom, som är en av de absolut vanligaste könssjukdomarna. Förra året anmäldes till exempel hela 1 778 fall av gonorré i Sverige, något som kondomen är det säkraste skyddet mot. Det är en sjukdom som kan ställa till det ganska ordentligt, med allt från varaktiga flytningar, sveda när du kissar till sterilitet. Dessutom blir smittan allt mer resistent. Men vad är då det folk undrar mest?

De vanligaste frågorna om sjukdomen

Vad är gonorré? Är kanske den allra första frågan man bör ställa sig. Jo, det är en sexuellt överförbar infektion som orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae, som smittar vid sexuell kontakt. Varför ökar sjukdomen i Sverige? Det är framförallt på grund av att personer inte skyddar sig ordentligt, samtidigt som en har flera olika sexpartners. Dessutom kan man länge gå runt utan symptom och då tro att man är ren men samtidigt sprida vidare sjukdomen. Liksom det är med klamydia. Som tur är går det att behandlas och ett test är det lätt att beställa hem. De som visar sig ha blivit smittade måste uppge vilka de har haft sexuell kontakt med, genom en så kallad smittspridning. Detta för att det inte ska spridas ytterligare. Läs mer om detta på 1177.

Det finns många sätt att ta vara på sin hälsa. Inte bara att använda kondom och testa sig mot olika könssjukdomar. I en artikel i Svenska Dagbladet skrivs det om tio olika, enkla sätt att förbättra sin hälsa på – sätt som tar i snitt mindre än en minut. Det är kan listas som:

 

  • Att smörja in öronen med SPF för att skydda sig mot hudcancer, där vanligt melanom har visat sig vara ännu mer aggressiv
  • Att använda tandtråd, för att undvika infektion som kan förlänga ditt liv
  • Ta några sekunders paus innan du bestämmer dig för att äta godis. Om du väntar i 25 sekunder kan detta vara nog med tid för att intala dig själv att det inte är värt det.
  • Stå plankan i 20 sekunder det första du gör när du vaknar så tränar du på ett enkelt sätt hela din kropp. Din ryggrad får mer stabilitet och du stärker dina magmuskler och förhindrar skador.
  • Stretcha bort stressen genom att ställa dig i yoga-positionen ”hunden”, den når ut i hela kroppen och minskar stressnivån.
  • Ät mer koriander i pulverform, gärna i smoothies. Det är bra för matsmältningen och kan förhindra uppsvälld mage på ett enkelt sätt.