Det är många som vill addera träning i vardagen men som inte lyckas på grund av tidsbrist. Som tur är har det nu bevisats att det räcker med ett träningspass varje helg för att kunna förbättra hälsan.

Antingen vill man träna för sitt eget välmående, för att det är kul eller för att man måste för rehabilitering efter en skada. En joggingtur, en promenad eller rehab på till exempel Medfit tar ibland mer tid än planerat vilket blir svårt att få in naturligt i vardagen när barn, familj och jobb tar upp veckodagarnas alla timmar. Men nu kan man faktiskt andas ut och känna att man gör något bra för kroppen om man endast får in ett träningspass i veckan, vilket man kan planera in någon gång under helgen då man har fler lediga timmar.

En ny studie visar nämligen att endast 1–2 träningspass per vecka kan ge stora förändringar och resultat på hälsan, skriver Hälsoliv. Undersökningen har man gjort under 18 års tid där 64 000 vuxna har deltagit. Efter avslutade studier kan man se att de som tränade 1–2 gånger i veckan hade 41 procent mindre risk för att bli drabbad av hjärtsjukdom och 18 procent mindre chans för att bli drabbad av cancer, jämfört med personer som inte rör sig alls.

Det gör helt enkelt en stor påverkan på hälsan även om man bara får in 10 minuter fysisk aktivitet per dag eller om man kommer iväg på en joggingrunda en gång varje vecka. Det gör större skillnad än man tror enligt forskaren bakom studierna, både för konditionen och kroppens hälsa för resten av livet.

Träning minskar även risken för infarkter

Fysisk aktivitet minskar även risken för infarkter. Har man blivit drabbad erbjuder man nu träningsinriktad rehab i olika kommuner i landet. Detta för att det visat sig ge en minskad hjärtrelaterad dödlighet om man kommit igång med träning och rehab efter insjuknandet, skriver man i en artikel här. Träningen kan man ta del av på vårdcentralen och är i syfte för att patienten ska lära känna sin kropp bättre och lära sig hur just sitt hjärta fungerar.