Det är idag minst 14.000 företag i Sverige som erbjuder skönhetsbehandlingar i alla dess slag. Många betalar för att få sitt utseende fixat eller förändrat vilket öppnar dörrar för marknaden. Man har dock under den senaste tiden kunnat kartlägga att bröstimplantat för bröstförstoring kan framkalla cancer.  

Trenden om att lägga sig under kniven, sprutan eller lasern för att få ett förändrat utseende håller i sig. Många går till kliniker som till exempel Nordiska kliniken plastikkirurgi för att få hjälp med sin förändring. Många tror att det är unga tjejer som vill förstora läpparna som är den största kundgruppen, men enigt en artikel på SVT är det faktiskt kvinnor mellan 35 och 50 år som gör flest ingrepp. Man kan även se att männen blir mer och mer intresserade av att ta del av utbudet.

Som man beskriver i artikeln säger regeringen att det är minst 14.000 företag i landet som säljer kroppsbehandlingar. Man vet dock inte exakt hur många av dessa som erbjuder skönhetsingrepp, men man ser att marknaden växer. Det är många som ser potential i den utvecklade tekniken idag och väljer att lägga pengar på att förändra sitt utseende. Det är många som lider av olika typer av skönhetsfel, vilket plastikkirurgi hjälper till med.

Bröstimplantat kan ge cancer

Även om skönhetsbehandlingar och plastikkirurgi har sina fördelar finns också en baksida, som med det mesta här i världen. Det är inte alltid som ingreppen går rätt till eller får det resultat som önskat. Det är många som varje år blir missnöjda, sjuka eller får andra typer av komplikationer av ingreppen. Därför är det viktigt att man är noga när man väljer klinik för att säkerställa att allt kommer gå rätt till.

En nyhet som har varit på tapeten den senaste tiden har handlat om att bröstimplantat kan ge cancer. Man har nu under flera års tid kunnat koppla ihop cancerfall med bröstförstoringar och dess inplantat. Det är väldigt sällsynt att cancer framkallas i lymfsystemet på grund av implantaten, men det händer att flera blir drabbade varje år. Man forskar nu för att utreda denna upptäckt för att kartlägga anledningar och förändringar till problemet.